FORENINGSPORTAL Foreninger i Stryn

Lihkku sámi álbmotbeivviin!

6. februar er samane sin nasjonaldag, og er offisiell flaggdag i Noreg. Det er mange hendingar og symbol knytta til dagen..

I nokre norske oversettingar har «samefolkets dag» blitt brukt, fordi sámi betyr samisk, álbmot betyr folk og beaivi betyr dag. I den svenske oversettinga frå samekonferansen vart omgrepet «samernas nationaldag» brukt.

Begrepa «samefolkets dag» og «samisk folkedag» har etablert seg som følgje av upresise oversettingar og delvis som eit resultat av at omgrepet «nasjonaldag» av enkelte har vore oppfatta som kontroversielt. Samekonferansen la imidlertid til grunn at samane er eitt folk (nasjon) og at bruken av nasjonsbegrepet såleis ikkje forutset ein eigen stat. Både samekonferansen (senere Samerådet) og dei nordiske sametinga brukar offisielt omgrepet «nasjonaldag». Avgjerda om at 6. februar skulle vere samefolkets dag vart tatt av den 15. nordiske samekonferansen, som møttes i Helsingfors i 1992. 

Flagget er eit viktig symbol på nasjonaldagen. Hovedmotivet er henta frå runebommen og frå diktet «Paiven parneh» («Beaivvi bártnit») av sørsamen Anders Fjellner. I dette diktet omtalar Fjellner samane som søner av sola. Sirkelen i flagget symboliserar sola og månen. Bakgrunnen (raud, blå, grøn og gul) er berre definert som dei samiske fargar (som er dei vanlegaste fargane i dei samiske folkedraktene).

"NRK Skole" har ei kort innføring i den samiske historia og forklaringa bak nasjonaldagen her 

Flere nyheter

Vårryddedag 16.mars! Søk motivasjonsmidlar til strandrydding innan fredag 1.mars!

Eit sikkert vårteikn er at det dukkar opp søppel i takt med at snøen smelter. Derfor arrangerast den nasjonale ryddedugnaden «Vårryddedagen» kvart einaste år. I år er datoen laurdag 16. mars. Vi i Fjordane friluftsråd oppfordrar derfor alle til å vere med på eit krafttak i ryddinga av marin forsøpling langs elver, innsjøar, strender, holmar og øyer – der du tenker at det trengs ei god opprydding etter at snøen har smelta. Om du ikkje har moglegheit til å rydde på sjølve vårryddedagen går det sjølvsagt fint å gjennomføre ryddinga før eller etter. Som drahjelp til frivilligheita lyser Fjordane Friluftsråd også i år ut motivasjonsmidlar til tiltak mot marin forsøpling. Her kan lag, foreiningar, skuleklasser og andre som gjennomfører ryddeaksjonar søke om midlar som skal dekke utgifter under aksjonen. Dette kan for eksempel vere utgifter til transport eller mat til dei frivillige. Sprei ordet, søk om motivasjonsmidlar og bli med på ryddedugnaden du også! Søknadsfristen for motivasjonsmidlar er 1. mars

Nyttige lenker

Kontakt

Sosiale media

2024 © Foreningsportal